Het verkopen van je bedrijf is misschien wel de belangrijkste deal van je leven. Eén waar je goed over wilt nadenken en de tijd voor moet nemen. Want alleen met een goede exitstategie verkoop je je bedrijf voor de maximale emotionele én maximale financiële waarde. Maar waar begin je als je jouw bedrijf wil verkopen? Wij geven antwoord op veelgestelde vragen en een handvat om jouw bedrijf klaar te stomen voor verkoop. Stippel met ons speciaal ontwikkelde stappenplan je eigen route voor bedrijfsverkoop uit. Met ons 4-Step Exit Program is de kans op een succesvolle bedrijfsverkoop maximaal. 

4-Step Exit Program©, optimale waarde-creatie bij het verkopen van je bedrijf

Om ondernemers te begeleiden bij de verkoop van hun bedrijf hebben wij een praktisch en doeltreffend programma ontwikkeld. Het 4-Step Exit Program© is erop gericht om de beste versie van je bedrijf neer te zetten, zodat je helemaal klaar bent voor een Dream Exit. Hieronder vind je een beschrijving van de 4 fasen en de belangrijkste punten waar je rekening mee moet houden. 

  1. Intake Assessment
  2. Business Review
  3. Execution Fase
  4. Exit Now

Stap 1: Intake Assessment

Wanneer je je bedrijf wilt verkopen start je altijd in de oriëntatiefase. Bij bedrijfsverkoop komt namelijk veel kijken. De verkoop voorbereiden en rond maken is complex en kost tijd. Het is daarom belangrijk om stil te staan bij de reden(en) waarom je je bedrijf wilt verkopen, wat je wilt bereiken met de verkoop van je bedrijf en wat de gevolgen zijn. Om je te stimuleren over deze vragen na te denken hebben wij de NMB QuickScan© ontwikkeld. Het geeft je een goede indruk van hoe je zelf over je bedrijf denkt en dwingt je over persoonlijke en zakelijke doelstellingen na te denken en deze met anderen door te spreken. Hiermee is het dan ook een belangrijke eerste stap van het Intake Assessment. 

Als het rapport van de NMB QuickScan© binnen is, presenteer jij je bedrijf, je diensten en/of je producten aan ons. Nu is het onze beurt om met onze getrainde blik naar jouw bedrijf te kijken. In de DeepScan© doen we meer diepgaand onderzoek naar de toestand van je bedrijf. Als de DeepScan© eenmaal is afgerond, hebben wij een duidelijk beeld van waar je nu staat en wat jouw ambities zijn. In een presentatie laten wij aan jou zien wat onze initiële visie op jouw bedrijf is.

Het is duidelijk waar je staat met je bedrijf en wat je precies wilt bereiken. Dat betekent dat we nu voor een gezamenlijke beslissing staan of we in goed overleg doorgaan naar de volgende stap. Ben jij ervan overtuigd dat wij je kunnen begeleiden naar een Dream Exit? Zijn wij daarvan ook overtuigd? Is er aan beide kanten voldoende commitment en vertrouwen? Alleen dan gaan we door naar stap 2.

Stap 2: Business Review

Het is woord is eruit, we gaan samen je bedrijf verkopen. Dit gebeurt natuurlijk niet in één dag. Het is een lang proces waarin doorzettingsvermogen en een goede strategie nodig zijn. . Door het intake assessment weten we wat je wilt bereiken, de volgende stap is het opstellen van een plan hoe we dit gaan doen. Dit doen we aan de hand van het NMB Framework©. Deze leidraad hebben wij speciaal ontwikkeld om je missie te kunnen vastleggen. Deze missie wordt omringd door drie pijlers: propositie, go-to-market plan en strategie en delivery. Daarnaast verplaatsen we ons in het perspectief van de fictieve koper. Zo kunnen we een Exit Profile samenstellen. Het beschrijft de ideale versie van je bedrijf op het toekomstige moment waarop de exit plaatsvindt. En natuurlijk maken we een pragmatisch plan om daar naartoe te groeien. Per domein werken we overzichtelijke projecten uit die nodig zijn om jouw bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor een koper. Dit kan verschillen per bedrijf, maar kan impact hebben op strategie, systemen, mensen, methodiek, technologie en nog veel meer. Het NMB Framework© zorgt ervoor dat je op koers blijft en je jouw doelen van de bedrijfsverkoop niet uit het oog verliest.

Stap 3: Execution Fase

We hebben inzicht, we hebben een missie en we hebben projecten. Alles om strategisch het bedrijf verkoop klaar te maken (en zo te zorgen voor een succesvolle overname). Tijd om te gaan doen wat we afgesproken hebben. Het klaarmaken van jouw bedrijf voor de volgende groeifase of een Dream Exit. Dit begint met het samenstellen van projectteams. No Monkey Business neemt de leiding van de projecten op zich. We zijn nauw betrokken bij de opvolging, de bewaking van de doelen en de planning. Daarnaast schakelen we waar nodig onze  ‘black belt’ netwerkspecialisten in om je te ondersteunen. Echter worden de projecten door jouw organisatie uitgevoerd en is de toewijding van jou en je team onmisbaar voor het succes van je missie. Samen creëren we maximale waarde. 

Stap 4: Exit Now

We hebben samen toegewerkt naar dit moment, de laatste stap. Er staat een bedrijf in topvorm op alle gebieden: de Missie is helder, met een mooie Propositie, een duidelijke Go-to-Market strategie en een degelijke Delivery methodologie. Je hebt mooie en tevreden klanten. Je bent klaar voor een Dream Exit. 

In deze laatste fase zijn er een aantal punten die aandacht vragen. Denk aan het zoeken en vinden van een koper voor je bedrijf, het onderhandelen over de juiste prijs en de closing van de bedrijfsverkoop. Gelukkig heeft No Monkey Business de benodigde knowhow en ervaring om jou er zorgvuldig doorheen te loodsen.

Als je je bedrijf verkoopt, wil je natuurlijk de ideale koper vinden. Wij hebben een netwerk van potentiële kopers, zoals venture capital partijen en strategische kopers. Maar ook jouw lijst van kopers nemen we mee. We zorgen voor een gevoel van urgentie bij alle geschikte kandidaten. Onze aanpak in deze fase maximaliseert de waarde.

Doordat we samen het 4-Step Exit Program© hebben doorlopen, staat alles al klaar. Er is een data room ingericht en wij kunnen de gevraagde gegevens met één druk op de knop beschikbaar stellen. Het snel kunnen aanleveren van alle gevraagde informatie geeft de koper veel vertrouwen, wat noodzakelijk is om uiteindelijk tot een succesvolle transactie te komen. Na het ondertekenen van de benodigde papieren sluiten we deze intensieve, productieve fase feestelijk met elkaar af.

Het leven na de verkoop van je bedrijf

Voor sommige ondernemers is het niet de hele verkoopperiode die er flink inhakt, maar juist het leven na de verkoop van het bedrijf. Wanneer je definitief afscheid genomen hebt is het tijd om je levensritme aan te passen. Zorg dat je hier goed op voorbereid bent, want het is een grote omschakeling. Zoals je jouw bedrijf verkoop klaar hebt gemaakt, moet je jezelf ook emotioneel verkoop klaar maken. Dit betekent dat je weet hoe je jouw leven na de bedrijfsoverdracht inricht, zowel op zakelijk, persoonlijk als financieel vlak.

Veelgestelde vragen

  • Wanneer kan ik mijn bedrijf verkopen?

Voor geen enkele ondernemer is het een gemakkelijke keuze om het bedrijf te verkopen. Aan de verkoop gaan vaak jaren van bloed, zweet en tranen vooraf. In sommige gevallen is verkoop noodzakelijk, maar vaak is het ook een hele mooie stap. Je bedrijf heeft goed gedraaid en na de verkoop ben je financieel onafhankelijk, kan je met pensioen of een nieuwe uitdaging aangaan.

  • Wie zou mijn bedrijf kunnen kopen?

Er zijn grofweg vier categorieën kopers. Strategische kopers die jouw bedrijf zien als een mooie aanvulling, Investeerders die potentie zien in de groei van het bedrijf, Management Buy-Out waar het zittend management zich in de onderneming inkoopt of Management Buy-In waar personen van buiten de onderneming zich inkopen, 

  • Hoe kan ik de waarde van mijn bedrijf vaststellen?

Het vaststellen van de waarde van je bedrijf – de waardebepaling – en het vinden van de perfecte vraagprijs is een belangrijke stap in het verkoopproces. Een juiste inschatting voorkomt dat je later spijt krijgt, of je nu wel of niet verkoopt. Dé waarde bestaat niet, maar er zijn verschillende methoden om de waarde van je bedrijf in te schatten. Het is verstandig een adviseur om raad te vragen bij de bepaling van de waarde.

  • Wat te doen met personeel bij verkoop van het bedrijf?

Wanneer je je bedrijf verkoopt wordt de koper automatisch de nieuwe werkgever van de werknemers. Het naleven van de arbeidsvoorwaarden blijft nog een jaar jouw medeverantwoordelijkheid. De werknemers kunnen zelf besluiten niet te willen werken voor de nieuwe werknemer en ontslag nemen. 

  • Hoe kun je jouw bedrijf verkopen?

Er zijn verschillende manieren om te verkopen. Je kunt ervoor kiezen om jouw onderneming gedeeltelijk te verkopen. Op deze manier doe je niet meteen helemaal afstand van je bedrijf.