Zit je eraan te denken om je bedrijf te verkopen, maar twijfel je nog aan het juiste moment? Denk er dan eens over na om je bedrijf te verkopen in kleinere stapjes. Steeds meer ondernemers kiezen voor deze gefaseerde uitstroom, ookwel pre-exit genoemd. En met succes, want op de lange termijn levert dit (vaak) zelfs meer op dan wanneer je zelfstandig nog een paar jaar doorbouwt. Hieronder volgen drie redenen om de verkoop van je onderneming in stappen te overwegen:
1. Investeerders/ kopers brengen vaak kennis en expansiemogelijkheden
Het aanhaken van een (strategische) koper kan zorgen voor schaalvoordeel, professionaliteit en verdere expansie. Merk je dat je zelf tegen barrières van de groei begint te lopen, dan is deze stap een interessante optie. Een koper is namelijk altijd op zoek naar mogelijkheden om een bedrijf sneller te laten groeien (en renderen). Door gebruik te maken van deze kans heb je de mogelijkheid de waarde van je overgebleven aandeel significant te verhogen. Naast deze waarde verhoging is het vaak ook voor de persoonlijke ontwikkeling als ondernemer zinvol deze samenwerking aan te gaan. Er valt immers veel te leren van de aanpak van anderen.
2. Dankzij de pre-exit zijn persoonlijke financiële risico’s te spreiden
Veel ondernemers hebben het grootste deel van hun vermogen in het bedrijf zitten. Logisch, want alleen zo hebben ze hun bedrijf kunnen laten groeien. Dankzij een pre-exit komt een deel van dit vermogen beschikbaar om enerzijds de oude dag veilig te stellen, maar ook om meer leuke dingen te doen. Het kopen van een droomauto, investeren in andere leuke startups of een vakantiehuis in het buitenland zijn daarbij veel gekozen opties.
3. Meer tijd voor zaken waar je écht goed in bent
Gedeeltelijke verkoop van je onderneming brengt vaak ook ruimte om je te focussen op zaken waar je écht goed in bent (en waarschijnlijk ook energie van krijgt). Regelmatig komen we ondernemers tegen die spreekwoordelijk ‘alle ballen in de lucht moeten houden’ en daardoor dingen moeten doen waar ze eigenlijk helemaal niet goed in zijn. Het aanhaken van een professionele partij doorbreekt dit, want vaak komen met de stappen specialisten aan boord die dit eenvoudig oppakken. Het is ook niet vreemd om in deze situatie een dag minder te gaan werken en daarmee ook privé de balans te verbeteren.
Kleven er nu alleen maar voordelen aan de gedeeltelijke verkoop van je bedrijf? Nee, natuurlijk niet. Verwacht ook dat je te maken krijgt met minder vrijheden. De kopende partij eist bijna altijd (meerderheid van) zeggenschap en dit beperkt jouw ondernemersvrijheid. Voor sommige ondernemers voelt dit als ‘werken voor een baas’ en dat kan een reden zijn om deze stap niet te maken. Kanttekening is wel; ook bij een volledige verkoop wordt vaak verlangt dat de ondernemer langere tijd verbonden blijft aan de onderneming. Kortom, dit punt valt of staat met de klik die je hebt met de potentiële kopers.
Wil je nou meer weten over het verkopen van je bedrijf in stapjes? Lees dan ook eens de ervaringen van andere ondernemers. Op 27 februari verscheen een waardevol artikel in het FD met praktijkverhalen. Daarnaast helpen we bij No Monkey Business regelmatig Tech ondernemers die hun bedrijf in delen willen verkopen. Benieuwd hoe? Klik hier voor het plannen van een afspraak.