Hoe vergaat het techbedrijven tot dusver in 2023? Veel kleinere bedrijven krijgen het lastig, voor grote en cashrijke bedrijven lijkt het ergste van de crisis alweer voorbij.

Veel kleinere techbedrijven, met name start-ups en nog verlieslatende scale-ups, beleven een moeilijke tijd, en het ergste moet vermoedelijk nog komen. 

Problemen met lenen

Door de renteverhogingen in de Verenigde Staten en Europa is het lenen van geld aanzienlijk duurder geworden. Dit treft technologiebedrijven op twee manieren. Ten eerste betalen ze aanzienlijk meer rente op kredieten, in welke vorm dan ook. Aangezien veel kleinere techbedrijven groei financieren met geleend geld, is dit dus ook veel van die bedrijven een probleem.

Een tweede moeilijkheid is dat investeerders minder makkelijk geld uitlenen. Banken staan in crisismodus en zijn voorzichtiger geworden met geld lenen, zeker nadat in de Verenigde Staten techbank SVB om is gevallen. En ook durfinvesteerders kijken de kat uit de boom. Zij financieren kleine bedrijven vaak voor een belangrijk deel met door henzelf geleend geld. Ook dat geld is duurder geworden. 

De druk op kleine bedrijven, valt te verwachten, zal nog toenemen. Centrale banken zijn nog steeds bezig elke maand of om de maand de rente weer een beetje verder te verhogen. Dat maakt geld steeds weer duurder. Bovendien werken renteverhogingen met enige vertraging door in de economie. Het kan daarmee goed zijn dat de pijn voor bedrijven nog tot einde van het jaar alleen maar toeneemt.

Dat is overigens ook de bedoeling van het rentebeleid: de economie wordt afgeremd om hopelijk zo snel mogelijk de hoge inflatie te beteugelen.

Van koersverlies naar koerswinst

Er is ook goed nieuws. Veel grote techbedrijven (en ook kleine, winstgevende techbedrijven) hebben nauwelijks last van de renteverhogingen. Voor deze bedrijven – van zoekconcern Alphabet in de Verenigde Staten tot chipmachinemaker ASML in Veldhoven – was 2022 een moeilijk jaar. De vrees voor een flinke economische crisis leidde tot angst onder beleggers. De meeste grote aan de beurs genoteerde techbedrijven leidden koersverliezen van tientallen procenten.

Hoe anders is het nu. Veel techfondsen – en sowieso de grote winstgevende concerns als Microsoft, Apple en het eerder genoemde Alphabet – zagen hun beurskoersen alweer hard oplopen in de eerste vier maanden het jaar. Veel van deze concerns hebben de afgelopen maanden saneringen doorgevoerd, waardoor ze nog winstgevender zijn geworden. Bovendien groeien ze hard, hebben ze het geld om die groei te financieren, en kunnen ze bovendien waar nodig ook weer wat makkelijker personeel vinden. Tot slot zorgt de plotse torenhoge belofte van artificial intelligence voor extra optimisme

Uit afgelopen crises – van bankencrisis tot corona-pandemie – kwam big tech steeds als winnaar naar voren. Dat lijkt ook nu het geval te zijn. Die trend zal nog versterkt worden als in de loop van het jaar kleinere, veelbelovende bedrijven in geldnood komen, om vervolgens door de grote bedrijven te worden opgeslokt.