Je hebt een geweldig idee, maar om je bedrijf echt te laten groeien, heb je geld nodig. Tijd dus om te kijken naar bedrijfsfinanciering. Je startup zit alleen nog in de Valley of Death en maakt nog geen winst. 

In principe is een beperkt startkapitaal van €100.000,- tot €250.000,- voldoende om binnen afzienbare tijd break-even te draaien. Bij de bank ontvangen ze je alleen niet bepaald met open armen en ook bij bekende fondsen krijg je geen voet tussen de deur. 

Dit is een goed moment om voor je bedrijfsfinanciering naar BFF’s, engelen en klanten te kijken. 

De kracht van BFF’s voor bedrijfsfinanciering

Funding-door-vrienden-en-familie

Mogelijk heb je in de wereld van bedrijfsfinanciering al eens gehoord van de afkorting FFF. Dit betekent Family, Friends & Fools. Wij gebruiken deze term liever niet; niets is zo minderwaardig als een investeerder te classificeren als een fool. 

De afkorting BFF ken je misschien alleen uit Amerikaanse series. Maar in ons vakgebied betekent het niet ‘best friend forever’. 

BFF staat voor Believers, Friends & Family. De fools maken in deze afkorting plaats voor believers, want dat is wat deze investeerders zijn. Ze geloven in jou en in je product of dienst. Ze weten dat ze een risico nemen, maar geloven er toch in en zijn bereid het risico te nemen. Maakt hen  dat dom? Nee. 

Als je start met het ophalen van geld bij BFF’s, heeft dit een positieve invloed op een latere financieringsronde. Serieuze investeerders vinden het belangrijk dat je zelf ‘skin in the game’ hebt. Dus dat je zelf ook iets te verliezen hebt. Het geeft een verkeerde indruk als je zelf geen financieel risico durft te lopen bij de start van je eigen bedrijf. 

Als dit met eigen middelen niet lukt, straalt het ook vertrouwen uit als je met BFF’s een regeling hebt weten te treffen. Een converteerbare lening, waarbij ook jij risico loopt, is een goed voorbeeld waarbij je ‘skin in the game’ hebt. 

Wees je wel bewust van het risico dat je loopt om je BFF’s met verliezen achter te laten. Zet nooit vriendschappen of familiebanden op het spel; zorg dat je goede afspraken maakt en het risico deelt. 

Business angels als reddende engel voor bedrijfsfinanciering

angel investeerder voorbeeld

Steeds vaker wordt seed capital gefinancierd door business angels. Een business angel is vaak een (oud-)ondernemer die andere ondernemers wil helpen hun groeiambities waar te maken. Op de site van de Vereniging Business Angels Netwerk Nederland (BAN) vind je honderden Nederlandse angels die veel waarde kunnen toevoegen aan jouw plannen. Naast kapitaal brengt een business angel meestal ook zijn of haar kennis en netwerk in, wat minstens zo waardevol is. 

Het is daarom altijd raadzaam om een business angel te vinden die begrijpt wat je doet en die een aanjager kan zijn voor de groei van jouw bedrijf. 

In het ideale geval kan de business angel je helpen met je eerste klanten of een strategisch partnership. Dit is echt goud waard. 

Laat klanten of partners je bedrijfsgroei financieren

Familie en vrienden geld investeren

Succesvolle startups hebben geen bedrijfsfinanciering nodig in de vorm van leningen, aandelenuitgifte of BFF’s. Hun groei wordt gefinancierd door nieuwe klanten of partnerships. 

Vaak zijn de inkomsten van deze eerste klanten te laag om de groei te financieren.

In dat geval is het waardevol om te zoeken naar strategische klanten of partners die willen (voor-)investeren in jouw bedrijf. Maak afspraken over de groei van jouw startup met deze strategische klanten of partners en laat hen meeprofiteren van jouw beoogde succes. 

Als vertrekpunt is het daarbij cruciaal om voor beide partijen een win-win situatie te creëren. Je zult je aandelen in een latere financieringsronde namelijk nog hard nodig hebben. 

Een ander groot voordeel van strategische klanten of partnerships is dat de referentiewaarde enorm is bij deze volgende financieringsrondes. Neem daarom ook zeker de tijd om op zoek te gaan naar strategische partnerschappen en klanten.