Wil jij je bedrijf laten groeien, maar heb je niet voldoende financiële middelen?

De zoektocht naar bedrijfsfinanciering is dan voor veel ondernemers een logische stap. Het vinden van groeikapitaal kan erg arbeidsintensief zijn.

Bepaal daarom eerst wie je ideale investeerder is. Het type investeerder hangt sterk samen met de fase waarin jouw bedrijf zich bevindt. In dit blog geven we een overzicht van de financieringsfases die je gaat tegenkomen en de daarbij behorende ideale investeerders.

We geven eerst een kort overzicht van de verschillende financieringsfases. Daarna gaan we dieper op elke fase in.

Juiste investeerder vinden
Bepaal eerst wie je ideale investeerder is.

Omzet als belangrijkste variabele

Er zijn twee variabelen bij het bepalen van je financieringsfase. De eerste is tijd. De tweede, en de belangrijkste factor in het bepalen van de juiste financieringsfase, is de bedrijfsomzet. 

Tip: overweeg je een exit? Wil je je bedrijf verkopen? Vraag een gratis Quick scan aan.

Heb je nog geen omzet? Dan bevind je je in de Valley of Death. Daarbij hoort meestal een investering in de vorm van Seed Capital. Wanneer je omzet groeit, beland je in de Early Stage.

In deze fase is je product of dienst levensvatbaar en heb je in het beste geval al winst gemaakt. 

Na verloop van tijd begint ook je trackrecord een rol te spelen. Als je al een aantal jaren aan het groeien bent, kom je in de Later Stage. De logische vervolgfase hierop is de Initial Public Offering (IPO). Hieronder zie je een eenvoudige weergave van de financieringscyclus. 

Funding cycle voor financiering
Afbeelding via Startupxlpore

Je hebt een idee: Seed Capital-fase

De Seed Capital-fase wordt ook wel aangeduid als de startfase van een bedrijf. Hier zijn twee mogelijkheden in:

 • Het bedrijf heeft nog geen product of dienst, alleen een plan of idee.
 • Het bedrijf heeft al wel een prototype, maar maakt nog geen noemenswaardige omzet.

In beide gevallen nemen investeerders die instappen, een groot risico. Het is immers maar de vraag of het bedrijf ooit de Valley of Death weet te verlaten.

Tip: laat je bedrijf slim groeien met de Angry Birds groeimethode.

In de Seed Capital-fase zijn er veel opties om risicokapitaal te verkrijgen. Zo kan het zinvol zijn om deel te nemen aan een accelerator-programma. Dan wordt naast een financiële investering ook actief hulp geboden bij het realiseren van groei.

Een accelerator-programma is ideaal voor beginnende ondernemers om een vliegende start te maken. 

Andere opties om aan geld te komen in de Seed Capital-fase zijn angel investors en Believers, Family & Friends. Een angel investor is een vermogende particulier die zijn of haar eigen geld actief investeert in jouw bedrijf.

Believers, Family & Friends zijn mensen uit je omgeving die geld aan je lenen of in je bedrijf investeren. 

Optie drie om aan geld te komen in de Seed Capital-fase zijn de Seed VC’s (Venture Capitalists, oftewel durfkapitalisten). Dit zijn meestal regionale fondsen die kapitaal verschaffen in de vorm van een lening. Bij de Seed VC’s moet je wel een professioneel traject verwachten. Je komt er niet met een plan op een bierviltje.

Ook zijn de rentes vaak aanzienlijk. Schrijf daarom een goed investeringsmemorandum: een document waar alle informatie en bijzonderheden van je bedrijf in staan om investeerders een goed beeld van je bedrijf te geven Ook in de volgende fases is dit erg nuttig.

Verdere groei in je thuismarkt: Early Stage

Als je de Valley of Death hebt verlaten, ben je in de Early Stage. Nu is het tijd voor verdere expansie op je thuismarkt. Je product of dienst is compleet en ook je managementteam staat. 

Tip: wat hebben een hockeystick en Walking Dead met elkaar te maken? In dit blog lees je het.

In de ideale situatie heb je al voldoende omzet om break-even te draaien. Zo niet, dan is het waardevol om in ieder geval kerncijfers te hebben ten aanzien van de beoogde groei. Hierbij kun je denken aan een uitwerking van de Total Addressable Market (TAM) en inzicht in de groeicijfers van de afgelopen periode. 

In de Early Stage hangt het bedrag dat je wilt ophalen vast aan je omzet. Draai je nog maar weinig omzet? Dan praten we over een First Early Stage-ronde met een maximum van ongeveer 1 miljoen aan investeringskapitaal. In de Second Early Stage-ronde ga je al richting 5 miljoen of meer. Dit is ook de fase waarin business angels en de Believers, Family & Friends afhaken. 

De opties voor bedrijfsfinanciering in de Early Stage zijn professionele VC’s, bedrijfsovernames of partnerships. Wanneer je nog verder groeit en daardoor meer geld nodig hebt, zit je in de Later Stage. 

Geld ophalen voor investering

Expansie op nieuwe markten: Later Stage 

In de Later Stage is het tijd voor expansie op nieuwe markten, zowel in het binnenland als het buitenland. Je hebt meer klanten, meer locaties en hogere omzet en cashflow. Ook is je organisatie helemaal compleet en is het nu vooral de kunst om te schalen. 

De investering ligt in deze fase tussen de 5 en 20 miljoen. In deze fase wordt ook een mezzaninefinanciering realistisch. Dit is meestal een achtergestelde lening en daarmee zit het tussen een lening en risicodragend kapitaal in. 

Tip: dit is het belang van klantretentie.

Je bent nu in de fase beland dat je reputatie staat, je product zeer gewild is en je winstgevendheid kunt laten zien. Dit, in combinatie met een goed investeringsplan, maakt het mogelijk om 20 tot 50 miljoen te gaan ophalen. In deze fase komen naast Later Stage VC’s ook Strategic VC’s in beeld.

Tijd om naar de beurs te gaan: IPO-fase

In deze fase doe je een IPO: een Initial Public Offering, oftewel een beursintroductie van je bedrijf. Je bedrijf gaat de stap maken van een private onderneming naar een publieke onderneming. 

Waar je eerst met een relatief kleine groep aandeelhouders te maken had, worden je aandelen nu geheel of gedeeltelijk verhandeld op de beurs. Je bedrijf komt hiermee in een nieuwe fase met andere regels en verplichtingen.

IPO financiering

Next step: het Nederlandse VC-landschap

Het is je waarschijnlijk wel duidelijk geworden: bij iedere fase hoort een ander type investeerder. Ieder jaar maakt Peak Capital een overzicht van het Nederlandse VC-ecosysteem. Dit is een handig overzicht waarmee je focus kunt geven aan je longlist en shortlist. Het heeft immers geen zin om met een Later Stage VC aan tafel te gaan als je nog in de Seed Capital-fase of Early Stage zit. 

Bedrijfsfinanciering nodig? Deze investeerders passen bij de verschillende fases van je bedrijf:

Seed-Capital fase

 • Angel investors
 • Believers, Family & Friends 
 • Seed VC’s

Early Stage

 • Professionele VC’s
 • Overnames
 • Partnerships

Later Stage

 • Later Stage VC’s
 • Strategic VC’s

IPO-fase 

 • Aandeelhouders
Tech venture capital infographic
Afbeelding via https://peak.capital/nltechvcmap/