Niet alleen in markt met weinig concurrenten, ook in een hoog-concurrerend landschap kan het goed toeven zijn. Mits je als ondernemer wel duidelijke keuzes maakt.
Blue Ocean: de heilige graal voor techbedrijven
Het is de heilige graal van veel start-up-ondernemers: een dienst creëren die zo uniek is dat hun bedrijf niet of nauwelijks concurrenten kent. De onderneming bevindt zich dan in een zogenoemde blue ocean – een heldere zee met geen roofvis in de buurt. Aan de andere kant van het spectrum bevindt zich de red ocean – een oceaan gekleurd door het bloed van de vele prooidieren. De suggestie is: daar kun je als lieve jonge vis maar beter wegblijven.
Dit is op zijn best een halve waarheid. Want zeker, het kan in een blue ocean lekker toeven zijn. Maar ook in zo’n lekkere lege zee moet een onderneming wel de juiste skills hebben om te overleven. Een onderneming die iets aanbiedt dat onvergelijkbaar is met alles dat al bestaat, zal sowieso grote inspanningen moeten leveren om die nieuwigheid aan de man te brengen.

Blue Ocean: thought leadership en heel veel geduld!
Toen Apple in 2007 de iPhone lanceerde, waren weinigen overtuigd dat de telefoon op de zakelijke markt een succes zou worden: iPhone zakelijk te beperkt, kopte vakblad Computable. Apple moest er voor knokken – en miljarden investeren – voor een leidende plek op die zakelijke markt.
Ze kwamen er wel. Zo’n vijf jaar later was de belangrijkste zakelijke telefoon ten tijde van de introductie van de iPhone, de Blackberry-telefoon, volledig door Apple iOS en Google Android (Google’s reactie op de iPhone) verdrongen.
Bevindt jouw onderneming zich in een blue ocean? Dan zal je heel vaak en heel geduldig moeten uitleggen wat je doet, en waarom. En dan nog. Thought leadership bereiken vanuit het niets is waanzinnig moeilijk. In 2015 lanceerde Microsoft de Hololens-bril: een poging om computerscherm en realiteit door elkaar te combineren in hetzelfde blikveld. Een echte blue ocean! De techreus stelde een klein leger aan evangelisten aan om op bezoek te gaan bij bedrijven en uit te leggen wat met de bril allemaal mogelijk was.
Groot succes met de augmented reality-bril is tot op vandaag uitgebleven, ondanks langjarige inspanningen van Microsoft. En intussen neemt de concurrentie toe. Zo is er de in 2021 gelanceerde augmentend-realityy wereld Metaverse met bijhorende bril van Facebook – dat er zelfs zijn naam voor veranderde in Meta. De dit jaar gelanceerde Vision Pro Headset van Apple is de volgende poging om leidend te worden in de wereld van augmented reality.
Red Ocean: ook hier is communicatie essentieel
Wat ook wel vaker gebeurt, is dat bedrijven denken dat ze in een blue ocean zitten, maar dat hun klanten dat niet zo zien. Ook hier geldt: als je van jezelf vindt dat je iets unieks aanbiedt, dan is het essentieel om dit (vaak) te benoemen en uit te dragen.
Dat brengt ons bij de red ocean. Ook hier zijn duidelijkheid en heldere communicatie essentieel. Stel, jouw onderneming is reseller van Microsoft. Daar zijn er alleen al in Nederland al 600 van. Hoe val je op? Belangrijk is ten eerste dan dat je uniciteit creëert in de manier waarop je zaken doet. Misschien ben je de goedkoopste, of heb je de beste service. Ook mogelijk is dat je in de implementatie hele eigen processen of software creëert, waardoor je methode waardevol is. Ook in een red ocean dus kun je je eigen blue ocean creëren.
Wat voor bedrijf wil je eigenlijk zijn?
Het punt is: sommige bedrijven voelen zich goed in een hoog competitieve markt, anderen zitten liever in een blue ocean. Het gaat er hier om dat je duidelijke keuzes maakt. Wat voor bedrijf wil je hebben? Als je dat voor jezelf goed weet, kun je het ook veel beter uitleggen richting jouw klanten, potentiële klanten – en aan een eventuele koper van jouw onderneming.
Weet, kortom, wat je wil zijn, om waardevol te zijn. Dít is daarvoor het No Monkey Business-stappenplan:
- Analyseer waar je staat met je onderneming. Zit je in een blue ocean of een red ocean? En waar wil je zijn? Conclusie kan ook zijn dat je heel succesvol bent in een red ocean en dat je je daar goed voelt.
- Zéker als je een blue ocean zit, blijf continu uitdragen wat je doet en waarom je het doet. Thought leadership moet je claimen. Als je in een red ocean zit, dan is je product voor de meesten wel bekend. Dan is het zaak uit te leggen wat jouw dienstverlening zo goed maakt.
- Ga op zoek naar zaken die je dienstverlening nog waardevoller kunnen maken. Denk aan een unieke eigen methode, of een stuk software waarmee je het je klanten makkelijker gaat om je product te werken.
Weten waar je bedrijf echt staat? Doe onze quickscan!