Fintech, biotech, legaltech, healthtech, wealthtech: over de diverse categorieën van ‘alles tech’ is veel te vertellen. Wat bijvoorbeeld bestond als eerste, fintech of biotech? Sinds wanneer zijn sectoraanduidingen in combinatie met de toevoeging ‘tech’ zo populair? Waar gaat het meeste geld in om? Over dit alles een andere keer meer.

In de schijnwerpers: edtech

In deze blog ligt de focus op een specifieke ‘tech’ die begin 2022 flink in de schijnwerpers staat: edutech of edtech, kort voor eductional tech dan wel technology. Het aan Euronext Amsterdam beursgenoteerde investeringsfonds Prosus haalde bij haar investeerders (waaronder klinkende namen als het Chinese Tencent en het Japanse SoftBank Vision Fund) 300 miljoen euro groeikapitaal op ten bate van het Oostenrijkse online bijlesplatform GoStudent. Edtech staat hiermee plots wereldwijd volop in de belangstelling. Een korte introductie.

In een persbericht noemt Prosus haar investering ‘de eerste Europese edtech-unicorn’, ofwel het eerste snelgroeiende educatie-technologieconcern met een waarde van meer dan een miljard euro. Prosus waardeert GoStudent op 3 miljard euro. Dat is niet slecht voor een platform dat vraag en aanbod op het gebied van bijles bij elkaar brengt. Voor 2021 had GoStudent zich tot doel gesteld tussenpersoon te zijn in maandelijks minimaal 800.000 bijlessessies (waaronder ook in Nederland).

Digitalisering van onderwijs

Edtech kan in beginsel van alles zijn. Het woord wordt aangewend om trends in digitalisering van onderwijs te vatten, en als label voor bedrijven die in digitalisering van onderwijs actief zijn. Een partij die krijtborden in scholen vervangt door digitale borden of boeken door e-boeken en tablets kun je dus een edtechbedrijf noemen.

Vooral wordt het woord gebruikt om innovatieve online softwaretoepassingen in het onderwijs mee aan te duiden. In de afgelopen coronajaren schakelden onderwijsinstellingen massaal over op online onderwijs. Al hoeven software-oplossingen hiervoor niet persé van outsiders te komen (met name hoger onderwijsinstellingen investeren veel in eigen software), disruptieve oplossingen komen veelal juist wel van outsiders in de branche. Wie had in 2018 kunnen voorspellen dat anno 2022 diensten als Microsoft Teams, Zoom en Google Classroom grote marktaandelen in het onderwijs zouden hebben?

Disruptieve software

Vooral vallen twee typen software op. Bedrijven als GoStudent – of kijk eens naar Goconqr – brengen via een online platform vraag en aanbod bij elkaar. Zoals Marktplaats of Facebook consumenten bij elkaar brengen, ontstaan ook op het gebied van B2B (van bedrijf naar bedrijf) of B2C (van bedrijf naar consument) steeds meer nuttige, vaak disruptieve initiatieven.

De opmars van de cloud – alles online! – heeft in deze trend voor een grote versnelling gezorgd, ook voor een aantal Nederlandse partijen. E-Wise bijvoorbeeld, een aanbieder van digitaal onderwijs uit Utrecht, staat inmiddels al enkele jaren in de FD Gazellen-lijst voor snelst groeiende bedrijven van Nederland. Het bedrijf biedt nascholing (aan o.a. voor docenten, notarissen en fiscalisten) via een all-you-can-eat abonnementsmodel.

Gamification

Een tweede soort bedrijven zijn softwarebedrijven die iets nieuws toevoegen aan digitaal onderwijs. Zo is er het Noorse Kahoot. Dit in Oslo beursgenoteerde bedrijf doet aan gamification: spelend leren. In Nederland is er dan weer Remind: een bedrijf dat leraren en leerlingen leert om slimmer met leerstof om te gaan. Edtech, beste lezer, is hot!