De Europese techmarkt heeft in 2023 ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Dit jaar werd gekenmerkt door een flinke verschuiving in de exit-strategieën van techbedrijven, waarbij de focus verschoof van beursgangen (IPO’s) naar fusies en overnames (M&A).

Er is een aanzienlijke daling te zien in de financiering van techbedrijven in Europa. Volgens het rapport “The State of European Tech” van investeerder Atomico, is er sprake van een afname van 45 procent, wat neerkomt op een totaal van 45 miljard dollar. De sectoren klimaat en energie trekken de meeste investeringen aan, waarbij ze meer dan een kwart van het totale investeringsvolume uitmaken.

Wat ons verder opviel in het rapport gekeken naar de Tech M&A-markt:

Minder IPO’s meer fusies en overnames

In 2023 was het IPO-landschap opvallend rustig. Daarentegen vertoonde de markt voor fusies en overnames voor techbedrijven (Tech M&A) meer activiteit, maar het volume en de waarde van transacties bleven ver achter bij de pieken van 2020 en 2021.

Toch zijn er positieve signalen: Nederlandse startups ontvangen, na landen als Engeland, Frankrijk en Duitsland, een aanzienlijk deel van de Europese investeringsfondsen, wat wijst op een sterke positie in de regio.

Bron en credits: Atomico
Bron en credits: Atomico

Er staat veel geld te wachten

Wereldwijd zitten private-equityfirma’s op een recordniveau aan cash. Ook andere bedrijven met grote kasreserves kunnen deze inzetten voor M&A-activiteiten.

Met meer dan 120 VC-gesteunde techbedrijven in Europa (die elk minimaal $300 miljoen hebben opgehaald), is er een sterke kandidatenlijst voor toekomstige exits van een miljard dollar.

Miljardenovernames ondanks tragere markt

M&A blijft een essentieel onderdeel van elke gezonde industrie en biedt een weg naar nieuwe mogelijkheden en liquiditeit voor elk bedrijf, of het nu VC-gesteund is of niet.

In de afgelopen vijf jaar zijn 68 technologiebedrijven uit Europa overgenomen in transacties die elk meer dan een miljard dollar waard waren, waarvan 30 (44%) VC-gesteund waren. Dit is aanzienlijk minder dan de 168 miljard-dollar-overnames van Amerikaanse techbedrijven in dezelfde periode.

In 2023 werd het laagste aantal miljarden M&A-transacties in vele jaren geregistreerd, zowel in Europa als in de VS. Ondanks een tragere markt, heeft Europa dit jaar toch vijf miljardenovernames van technologiebedrijven gezien, hoewel slechts één daarvan VC-gesteund was.

Bron en credits: Atomico

Kleinere overnames nog steeds essentieel

Hoewel miljardenovernames vaak de krantenkoppen halen, domineren ze niet het totale volume van M&A-activiteiten. In 2023 vertegenwoordigden miljardenovernames slechts 3% van de M&A-activiteiten. De meerderheid (77%) van de M&A-transacties waren kleiner dan $100 miljoen.

De exitmarkt in de Europese techsector heeft in 2023 een periode van verandering en aanpassing doorgemaakt.

Hoewel de M&A-markt actiever blijft dan de IPO-markt, is er een duidelijke vermindering in het aantal grote transacties. Dit heeft invloed op VC-gesteunde bedrijven en het bredere Europese tech-ecosysteem, met een verschuiving naar kleinere, maar nog steeds belangrijke fusies en overnames.

Einde van het SPAC-tijdperk

In 2023 kwam er ook een einde aan het tijdperk van Special Purpose Acquisition Companies (SPACs) binnen de Europese techmarkt. Dit jaar is er geen enkele voltooide SPAC-transactie van een Europees techbedrijf geweest.

Dit staat in schril contrast met voorgaande jaren, waarin 11 SPACs in 2022 en zelfs 14 in het topjaar 2021 werden genoteerd. Gezien deze ontwikkelingen lijkt een terugkeer van SPACs in aanzienlijke aantallen onwaarschijnlijk.

De exit van jouw techbedrijf?

Denk jij aan een exit? Weten wat de ontwikkelingen kunnen betekenen voor jouw techbedrijf? Neem vrijblijvend contact met ons op of doe de No Monkey Business Quickscan om te bepalen of jouw bedrijf al klaar is voor de volgende stap.