De health tech-sector, containerbegrip voor alle organisaties die de zorg digitaliseren, stond in 2021 volop in de belangstelling, ook waar het gaat om investeringen en bedrijfsverkopen. Met een grote overname door Oracle in de laatste weken van 2021, kwam health tech nog eens extra in de schijnwerpers te staan. Een kort overzicht.

Waar het gaat om fusies en overnames, was 2021 een topjaar. De economie herstelde in rap tempo na het voor veel ondernemers verschrikkelijke 2020. Steunmaatregelen van overheden en centrale banken zorgden ervoor dat er een grote hoeveelheid goedkoop krediet beschikbaar was.

Hausse aan M&A

Deze trends samen leidden tot een enorme hausse aan M&A (mergers & acquisitions), zowel door zogenoemde strategische, kopers (bedrijven die bedrijven kopen) als door investeringsfondsen (bijvoorbeeld private equity of pensioenfondsen). Definitieve cijfers zijn er op het moment van dit schrijven nog niet, maar duidelijk is al enkele weken dat nog nooit zo veel geld omging in M&A als in 2021.

Bovenaan alle lijstjes prijken technologiebedrijven. Vooral gaat het om de grote Amerikaanse spelers die zich verder versterken, zoals zowel Microsoft als Amazon deden. Maar ook in de lagen daaronder bruiste het van de energie. Net als de afgelopen paar jaar ging er veel geld om in de fintech sector: bedrijven die de traditionele financiële sector met slimme en digitale diensten opschudden. Nederland kent zelf een aantal fintechkampioenen, zoals betalingsplatform Adyen, neo-bank Bunq en de broker Bux.

Digitalisering van gezondheid

Maar het opvallendst is toch wel de health tech-sector. De digitalisering van de gezondheidssector gaat door de bank genomen namelijk een stuk trager dan die van andere branches. Waar fintech nu al jarenlang een wereld is van vele initiatieven, met soms enorme groeipercentages, hoge investeringen en / of dream exits, bleek health tech veel minder investeerders aan te trekken.

Dat fenomeen heeft veel te maken met de privacy-gevoeligheid van patiëntdata: veel patiënten zijn er huiverig voor dat zorgverleners die delen. Of denk ook aan de manier waarop de zorg is gestructureerd. Elk land heeft zijn eigen, vaak complexe palet aan overheids-, semi-overheids- en ondernemersinitiatieven. Die werken bovendien niet altijd even goed en graag samen. Schaalbaarheid en groei van nieuwe digitale diensten lijkt dan veraf.

Plots grote deals

Voor die complexiteit blijken steeds meer bedrijven een oplossing te vinden; dat trekt vervolgens ook weer groot geld aan. In 2021 kwam een lange reeks aan deals tot stand in de gezondheidstechnologie – met als climax in december de grootste deal in de health tech ooit: Oracle, bekend als leverancier van IT-infrastructuur, koopt het eveneens Amerikaanse Cerner voor 26 miljard euro. Cerner, een veertig jaar oud bedrijf, is gespecialiseerd in digitale communicatie rond patiëntdata.

Voor Oracle is de overname (ook voor Oracle de grootste ooit) op het eerste gezicht een vreemde zet. Maar wel meer van de ‘oude’ garde technologiebedrijven proberen zich via overnames om te vormen tot bedrijven met een portfolio van zogeheten clouddiensten: alles online. Health tech is door de complexe voorgeschiedenis dus nog een weinig betreden pad.

Philips en Siemens

Ook in Europa is health tech booming. Ons eigen Philips profileert zich al jaren steeds meer als producent van enerzijds medische apparatuur (dat overigens met wisselend succes) en anderzijds health tech software en IT-diensten. In Duitsland heeft concurrent Siemens Healthineers een ambitieuze groeistrategie op hetzelfde vlak.

Bijzonder interessant zijn zeker ook de zuivere health tech spelers: jonge bedrijven die net als in de fintech de gevestigde orde proberen te disrupten (zoals het dan heet), en die proberen te groeien via investeringsrondes of M&A. 

Messaging voor zorgprofessionals

Het Nederlandse Siilo, een veilige messaging app voor zorgprofessionals, ontving al in 2018 een investering van investeringsfonds EQT Ventures (opgericht door de Nederlandse investeerder Kees Koolen) en kreeg in een tweede investeringsronde 10 miljoen euro van onder andere Philips Health Technology Ventures. Ook Main Capital Partners – een investeringsmaatschappij in software-bedrijven uit Den Haag – mikt op health tech.

Technologie en gezondheid: 2021 markeerde vermoedelijk nog maar het begin van heel veel spannende ontwikkelingen.