Maar zelden is in Nederland zo uitbundig vakantie gevierd en werd het zakelijk zo rustig als in de zomer van 2022. Ondanks de toch wel grote angst voor een recessie en alle onrust in de wereld, sloot Nederland collectief de Covid-19 periode af (for now) door uitgebreid vakantie te vieren.
Waar het deze zomer extreem rustig was, is het inmiddels bij No Monkey Business – en bij veel andere ondernemingen – inmiddels waanzinnig druk. Mensen bruisen van de ideeën, en alles moet nu meteen in gang gezet.
Voor zover ik het zie, blijft het bij technologie-bedrijven ook business as usual. Wat ik daarmee bedoel: in de Verenigde Staten is links en rechts sprake van saneringen. Zo heeft social Media-bedrijf Snap laat weten 20 procent van het personeel. Ook streamingreus Netflix schrapt banen.
Maar ten eerste zijn die saneringen deels het gevolg van een enorme rush op personeel door dezelfde techbedrijven tijdens Covid-19, toen ze een enorme groeispurt doormaakten.
Ten tweede is Nederland de Verenigde Staten niet. De conjunctuurgolven zijn hier in de regel minder heftig. Specifiek voor techbedrijven geldt: uitzonderingen daargelaten, gaat het techbedrijven voor de wind en is er sprake van groei. Eerder dan medewerkers te ontslaan, houden Nederlandse techondernemers juist angstvallig vast aan personeel.
Een vergelijkbaar verhaal geldt voor/in onze eigen business, het begeleiden van techondernemingen naar een volgende fase via een Dream Exit. In uiteenlopende verkooptrajecten van bedrijven zien we waarderingen langskomen van zo’n 14 tot 16 keer de ebitda (de winst voor belasting en bijzondere posten). Dat is iets minder dan pre-corona (of ook in de corona-tijd voor specifieke berijven), maar nog steeds ambitieus. Gemiddeld geldt in Nederland een zogeheten multiple van zo’n 6 keer ebitda.
Deze observatie staat niet op zich. Een volgende blog wil ik graag wijden aan het groeiende spectrum aan overname- en fusiestrategieën waarin techbedrijven betrokken raken. Voor nu wijs ik graag op een belangwekkend getal: 20 miljard dollar (20,2 miljard euro).
Dat is het bedrag dat techreus Adobe betaalt voor Figma, een softwarehuis dat samenwerken op het gebied van design makkelijk maakt. Die 20 miljard betekent ruwweg een multiple van 100 maal de omzet. Voor veruit de meeste bedrijven is dat een onhaalbare multiple – om een aantal redenen. Maar duidelijk is wel: en of dus dat tech met toekomstpotentieel nog in trek is!