Wie de blogs op No Monkey Business een beetje volgt, weet hoe de fusie-en overname-markt voor technologiebedrijven er voor de zomer bij lag. En, cliffhanger, die situatie is… onveranderd. Er is economische onzekerheid door de hoge inflatie en de oorlog in Oekraïne. Door die onzekerheid zijn kopers de laatste maanden kritischer geworden, bijvoorbeeld waar het gaat om de winstgevendheid van een potentiële overnamekandidaat.

Toch ben ik allesbehalve pessimistisch. Want waar die onzekerheid in sommige sectoren een rem heeft gezet op de fusie- en overnameactiviteit, geldt dat voor technologiebedrijven in mindere mate  – en dat zeker in Nederland. Wat ik zie (en velen met mij), is dat techbedrijven blijvend in trek zijn. Zoals bijvoorbeeld bij strategische partijen die nu meer dan voorheen nog de noodzaak zien om te digitaliseren.

Koopkrachtperikelen en recessie-angst

Wat brengt de rest van het jaar? De Nederlandse economie draait tot nader order verrassend goed, bracht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) begin augustus naar buiten. Er is jaar-op-jaar sprake van liefst 5,6 procent groei in het tweede kwartaal – en van 2,6 procent groei op kwartaalbasis.

Echter: of dat feest blijft duren, is de vraag. Ik schreef het net al: de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en de extreme gasprijzen leiden tot onzekerheid en koopkrachtperikelen. Met name in Oost-Europa is inmiddels sprake van tot economische krimp.

Een goed voorbereide ondernemer…

Wat te doen, als ondernemer? Voor ondernemers die overwegen een investeerder aan boord te halen voor een volgende groeifase, of die overwegen hun bedrijf te verkopen (of beide), is het met bovengenoemde trends in het achterhoofd van groot belang om een zo strak mogelijk bedrijf neer te zetten.

Dat neerzetten van een topbedrijf adviseer ik overigens ook in toptijden, maar het is nu des te meer van belang. Een kritische koper, ook al wil die dus echt nog wel kopen, heeft in onzekere tijden nu eenmaal meer overtuiging nodig om – plat gezegd – diep in de buidel te tasten.

Concreet advies: let op meer dan alleen groei

Mijn advies voor dit najaar is dan ook: werk niet alleen aan de groei van jouw bedrijf. Natuurlijk, groei is en blijft mega-belangrijk, zeker in de techsector. Maar er zijn zo veel andere aspecten die van belang zijn.

No Monkey Business onderscheidt 16 thema’s die je aandacht kunt geven om jouw onderneming optimaal te kunnen verkopen. Over die 16 publiceren we een steeds verder uitbreidende reeks artikelen Nummers een, twee, drie en vier staan reeds online – de overige 12 zijn in de maak.

Reden genoeg dus om zo nu en dan onze site nomonkeyubusines.eu te bezoeken. Of… gewoon contact te zoeken. Voor ondernemers die verder willen kijken dan de huidige markt en / of een dream exit voor ogen hebben, staat bij ons de koffie altijd klaar.