De markt voor tech-beursgangen toont tekenen van herstel, met als signaal: techbedrijven zijn prima te verkopen. Eén van de belangrijkste indicatoren van hoe de gehele fusie- en overnamemarkt erbij ligt is hoe de markt voor initial public offerings (IPO’s) of simpelweg beursgangen, erbij ligt.

Zeker, een beursgang vergelijken met de verkoop van een onderneming met pak ‘m beet 5 tot 50 miljoen euro – waar No Monkey Business zich in specialiseert – is appels met peren vergelijken. Bij een beursgang zijn meer kopers (en vaak ook verkopers) betrokken, wat tot een andere prijszettingsdynamiek leidt. Ook is het mechanisme van de verkoop via de beurs (met onder andere een publiek prospectus) transparanter. 

Toch biedt een verkenning van het afgelopen jaar aan techbeursgangen waardevolle inzichten voor wie zijn bedrijf wil verkopen. Ik deel ze graag.

De IPO-dip is nog niet voorbij

Accountants- en adviesorganistie EY turfde eind september alle IPO’s wereldwijd, alsook hoe veel geld er in om ging. De trend is duidelijk: Covid-19-jaar 2021 was het laatste topjaar om naar beurs te gaan. Dat jaar ging een recordaantal bedrijven naar de beurs. En dat deden ze tegen hoge waarderingen – waardoor er ook een recordbedrag in de IPO’s omging.

Toen kwam een hele serieuze dip. In 2022 daalde het aantal IPO’s met meer dan 40 procent. Het aantal IPO’s in 2023 zal naar verwachting nog weer lager liggen.

Vaker beursgang voor techbedrijven

Toch zijn er lichtpunten. Een eerste lichtpunt zien wij in onze eigen praktijk, en wordt ook bevestigd waar het gaat om beursgangen door EY: bedrijven die toch een verkoop weten te realiseren, zijn vaak techbedrijven

Dat is begrijpelijk. De trend van digitalisering in het bedrijfsleven is lang niet voorbij. Snelgroeiende techbedrijven zijn dan ook nog steeds op zoek naar financiering, en te traag digitaliserende oudere bedrijven zijn op zoek naar overnames om hen te helpen bij die digitalisering.

Een tweede en ik denk nog belangrijker lichtpunt is dat in de Verenigde Staten het aantal IPO’s de laatste maanden weer flink opveert. U leest het goed: van kwartaal een tot en met kwartaal drie is de opbrengst uit IPO’s in de VS met bijna 160 procent gestegen!

Weliswaar is in Europa nog minder sprake van een opleving, die kan zeker komen: over het algemeen loopt Europa zo’n half jaar achter op de VS. 

Los daarvan is de opleving in de VS van het aantal beursgangen best betekenisvol. Want, ga maar na, de macro-economische en geopolitieke omstandigheden zijn nog steeds allesbehalve ideaal. 

Beursgang of verkoop: wanneer dan wél?

Qua macro-economie: overheidsrentes en de rentes waartegen bedrijven geld kunnen lenen (voor bijvoorbeeld een overname) zijn torenhoog. Wereldwijd neemt de inflatie af, maar is deze nog steeds te hoog. Het tijdperk van hoge rentes is nog niet voorbij. 

Qua geopolitiek is niet alleen de oorlog van Rusland in Oekraïne helaas nog lang niet voor bij. Bovendien kregen we er nog een oorlog bij, in het Midden-Oosten. In beide gevallen is er naast alle menselijke ellende sprake van een belangrijk en wereldwijd economisch effect – namelijk op de energieprijzen: Rusland en het Midden-Oosten zijn cruciaal voor de wereldwijde energievoorziening.

Wat speelt er dan? Wat betekent het dat bedrijven toch die omstandigheden trotseren? Uit de vele berichtgeving rond beursgangen vallen enkele zaken af te leiden. Ten eerste is de consensus op de financiële markten dat rentes langer hoger zullen blijven dan eerst gedacht. Tot voor enkele maanden dachten economen dat de verhoging van de rentes door centrale banken zou worden gevolgd door snelle verlaging. Van die gedachte stapt men steeds meer af.

Een tweede reden is dat veel bedrijven geen zin meer hebben te wachten met het ophalen van nieuw kapitaal. Want zeker, de macro-omstandigheden zijn nog niet ideaal. Maar hoe lang is het wachten tot de omstandigheden wel ideaal zijn? 

Veel ondernemers willen gewoon door. Als daar een beursgang (of verkoop) bij hoort in macro-economisch niet de beste omstandigheden, gaan ze ervoor. Een gezonde toekomst van de onderneming, met voorsprong op de concurrentie is volgens mij dé reden waarom ondernemers nu een beursgang of verkoop nastreven, en niet in een toekomst waarvan niet geweten is wanneer die komt.

AI op zoek naar de IPO

Welke bedrijven gaan naar de beurs, en welke niet? Zoals gezegd: helemaal zeker om de sprong te wagen voelen veel bedrijven zich nog niet. In het oog springende aarzelaars zijn fintech Stripe en sociale mediaconcern Reddit. Beide bedrijven willen al een tijdje naar de beurs, maar wagen de sprong nog niet.

De meest voor de hand liggende branche voor beursgangen (en bedrijfsverkopen!) is in de niche van artificial intelligence. De hype rond ai is enorm. Snelgroeiende bedrijven kunnen hiervan profiteren door een (grote) pluk aandelen te verkopen – tegen een hoge waardering. Dat is stuk aantrekkelijker dan groei financieren middels dure leningen.

EY stelt in het eerder genoemde onderzoek dat steeds meer ai-centric ondernemingen actief bezig zijn naar de beurs te gaan. De beursgang die het meest oog sprong dit jaar, is met een beetje fantasie ook ai-gerelateerd. Het Britse chip- en softwareconcern ARM kreeg in augustus een notering aan de Amerikaanse Nasdaq. ARM is marktleider in chips en chipgerelateerde software voor mobiele telefoons. 

Al was de beursgang geen uitslaande brand, de beursgang slaagde wel. Het aandeel noteert een tiental procent onder de startkoers.

Ook andere techbedrijven halen geld op

Opvallend zijn ook enkele andere beursgangen. Ik noem er graag twee: die van online supermarktketen Instacart en van leverancier van techniek voor zelfrijdende auto’s Mobileye Global. 

Wat zegt het dat dit soort bedrijven de weg naar de beurs vinden? Wat hier vooral van belang is het verhaal van deze bedrijven. De shift naar online supermarkt-shopping is wereldwijd in volle gang, net zozeer als dat er een shift op gang komt naar autonoom rijden. De markten zijn vol van belofte, maar ook van concurrenten. 

Voor bedrijven met zo’n duidelijk verhaal, en ook wel behoefte aan geld, is een beursgang of verkoop ook in de huidige tijd dus alweer een prima optie.

Moraal van het verhaal: ondernemers die niet willen wachten met een volgende groeifase van hun onderneming, hoeven dat ook niet te doen. Bij kleinere techbedrijven is er sowieso de afgelopen twee jaar nooit sprake geweest van een echte overnamestop – tech blijft populair -, maar inmiddels slagen ook grote techbedrijven er alweer in miljarden dollars op te halen. Dat straalt af naar de hele tech-M&A-markt.

Weten hoe jouw techbedrijf er écht voor staat? Doe onze quickscan!