De ene eindejaarslijst is de andere niet. In dit artikel de techvoorspellingen voor 2024 van Werner Vogels, de hoogste techneut bij Amazon. Over FemTech, EdTech en AI.

De tijd van de eindejaarslijstjes is weer aangebroken – en in de techbranche is dat niet anders. Online barst het van de voorspellingen wat volgend jaar in zal zijn, en wat out.

De meeste van die lijstjes worden gemaakt door adviseurs die veel te maken hebben met tech en met zo’n lijstje graag autoriteit claimen. Dat is prima natuurlijk en vaak zit er ook waarheid in zulke artikelen. 

Maar wat mij betreft is het toch second best. Waarschijnlijk zit ‘m dat in mijn roots als internetondernemer, maar het meeste waarde hecht ik toch aan de zeldzame lijstjes die zijn opgesteld door ondernemers en bestuurders: door hen die de budgetbeslissingen maken en die dus echt besluiten wat volgend jaar belangrijk wordt.

Ik werd erg enthousiast toen ik een lijstje zag langskomen van Werner Vogels. Vogels, een Nederlander, is al een aantal jaar chief technology officer bij internetgigant Amazon. 

Amazon had in 2022 een R&D-budget van 73 miljard (!) dollar. Van Vogels wordt verwacht dat hij de visie heeft om enorme budgetten zo te investeren dat ze voor Amazon waarde creëren.

Bij deze de vier techtrends van Werner Vogels voor 2024.

Online educatie verdringt traditionele diploma’s

Ik schreef zelf ook al eens eerder over de belofte van EdTech – educational technology. Vogels voorspelt dat deze trend in 2024 volop in de aandacht zal staan. 

Vooral het hoger onderwijs zal gaan veranderen. De snelheid waarmee bedrijven, al dan niet in samenwerking met onderwijsinstellingen, online software voor educatie kunnen uitrollen, staat in schril contrast met de lesgangen van universiteiten, die vaak vele jaren in ontwikkeling zijn voor ze het levenslicht zien.

Steeds vaker daarom heroverwegen jongeren de waarde van traditionele diploma’s vanwege de hoge kosten en de beschikbaarheid van praktijkgerichte opleidingen. 

Deze evolutie leidt niet tot het einde van traditionele diploma’s, maar verbreedt de onderwijskeuzes. Terwijl bepaalde technologische sectoren hun focus op academisch leren zullen behouden, bewegen vele zich richting praktisch, industrie-relevant onderwijs om gelijke tred te houden met de snel evoluerende technologie.

FemTech wordt miljardenbusiness

Nee, het is geen typo – het gaat hier niet over FinTech. FemTech is een term die nog maar enkele jaren oud is en waarmee technologie wordt aangeduid die specifiek vrouwelijke gezondheidszorg aangaat. Denk slimme, dataverzamelende tampons die allerlei gezondheidsanalyses mogelijk maken en ziektes kunnen helpen voorkomen en detecteren. 

Tot de jaren ’90 waren vrouwen in de hele wereld goeddeels uitgesloten van klinische research – wat ertoe leidde dat medicijnen en behandelingen bijna volledig op mannen waren afgestemd. Tot op de dag van vandaag worden veel vaker foute diagnoses uitgevoerd bij vrouwen dan bij mannen, met alle gevolgen van dien.

De wereldwijde investeringen in FemTech, stipt Vogels aan, groeiden vorig jaar met 197 procent – onder andere ook door investeringen van Amazon. Femtech – u weet er nu van!

Generative AI wordt culturally aware – cultuurbewust

Japanners slurpen aan hun soep. Als je blaast over voedsel, blaas je de ziel weg. En gasten op een bruiloft in Griekenland doen alsof ze spuwen op het bruidskoppel. Kun je in Nederland beter niet doen.

De zogenoemde taalmodellen van artificial intelligence (AI) – zoals ChatGPT – zijn voor een belangrijk deel getraind op westerse datasets. Daarmee geven ze voor velen ‘normale’ antwoorden, maar voor vele anderen weer niet

Inmiddels worden in sneltempo AI-modellen voor andere culturen ontwikkeld. Ze zijn er inmiddels bijvoorbeeld in het Arabisch, het Chinees en het Japans.

Vogels verheugt zich op het moment dat die verschillende modellen in staat worden gesteld van elkaar te leren. En dat kan snel gaan. Vanaf dan, is zijn verwachting, wordt AI cultuurbewust.

De invloed van AI bij het schrijven van softwarecode wordt nog vele malen groter

Het is al gemeengoed: codeschrijvers die zich bij laten staan door AI-assistenten, bijvoorbeeld om stukken basiscode te schrijven.

De samenwerking tussen programmeurs en AI-assistenten zal snel nog veel intensiever worden, voorspelt Vogels.

Assistenten nemen repetitieve taken op zich, leggen complexe systemen eenvoudig uit en suggereren contextbewuste verbeteringen. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zich kunnen richten op de meest impactvolle taken.

Deze evolutie zal leiden tot efficiëntere engineeringteams, verbeterde systeemkwaliteit en snellere software-releasetijden. AI wordt onmisbaar in IT!

Voor wie dacht dat tech in 2024 niet heel veel nieuws gaat brengen: think again! We zijn pas net begonnen!

Wil je weten wat jouw bedrijf waard is? Of eens kijken of je klaar bent voor een mogelijke exit? Doe dan de Quickscan.

Wil jij weten hoe goed jouw bedrijf op orde is? Doe de No Monkey Business QuickScan!