In de huidige marktomstandigheden lijkt een dream exit een fluitje van een cent, maar niets is minder waar.

The time is now… zingt de zangeres van Moloko in het tijdloze danshitje. De rest van de lyrics (in your arms, I feel sunshine..) doen vermoeden dat de zangeres geen fusies en overnames in gedachten had toen ze het lied schreef. Maar de zinsnede is in deze context wel verdraaid toepasselijk. Waar het gaat om M&A, is het jaar 2021 historisch te noemen.

Op geen enkel moment in de geschiedenis was er wereldwijd zo veel fusie- en overnameactiviteit. Van januari tot eind augustus 2021 werd wereldwijd voor 3.450 miljard euro aan deals gesloten, zo blijkt uit cijfers van dataleverancier Refinitiv waar de Britse krant Financial Times over berichtte. Het wereldwijde jaarrecord van 3.700 miljard euro uit 2007 zal dit jaar zonder twijfel worden verbroken, aldus nog de krant. Wellicht ligt dat moment op het moment van publicatie, medio november, al achter ons.

Uitbundige stemming

De boom aan fusie- en overname-activiteiten wordt veroorzaakt door een combinatie van lage rentes, een hoge beschikbaarheid van kapitaal, hoge bedrijfswinsten en een uitbundige stemming in menige bestuurskamer. Zowel private equity-fondsen, venture capital-investeerders alsook institutionele beleggers en strategische partijen doen volop mee.

Op de beurs van hetzelfde laken een pak. Er is sprake van een heuse feeding frenzy. De uitgifte van aandelen en obligaties bereikte in 2000 al een recordhoogte, en ook dat record wordt dit jaar naar alle verwachting verbroken. Beleggers gaan hongerig op in het aanbod aan  vooral IPO’s, secundaire aandelenuitgiftes, obligatie-uitgiftes, en beursnoteringen via de zogenoemde SPAC’s.

Veel techdeals

Veel sectoren dragen bij aan de M&A- en beurshausse, maar bovenaan staat de techindustrie. Onder de door Refinitiv geregistreerde deals kwalificeert liefst 21 procent als een techdeal (in totaal: 8.742 transacties). Grote techbedrijven als Microsoft en Amazon versterken zich met tal van kleinere overnames. In Nederland voert het sinds 2020 beursgenoteerde CM.com een vergelijkbare strategie.

En toch. Bij wie in deze omstandigheden de – volstrekt logische – gedachte zou opkomen dat voor ondernemers in de Nederlandse techindustrie een dream exit voor het oprapen ligt, komt bedrogen uit. CM.com zag een eerste poging tot een beursgang mislukken (later zou het via een lege beurshuls of SPAC alsnog lukken). Meer recent, in oktober van dit jaar , zag Coolblue – toch geen geringe partij – zich genoodzaakt haar eerder triomfantelijk aangekondigde beursgang tot nader order uit te stellen. In november vervolgens leverde ook de beursgang van de Italiaanse softwarebouwer MotorK minder op dan eerst gehoopt. Een andere recente beursgang, van elektrische bussenmaker Ebusco, slaagde wonderwel.

Grote risico-aversie

Hoe zijn  de euforie enerzijds en het grillige klimaat voor met name Nederlandse techfondsen met elkaar te verzoenen? Marktvorsers wijzen er steevast op dat de mores in Nederland (en ook bijvoorbeeld in Duitsland) sterk afwijkt van die in de Verenigde Staten. De bereidheid om mooie bedrijven – zoals Coolblue – te financieren, is er zeker. Maar de risico-aversie van investeerders is hier wel een stuk groter dan in de Verenigde Staten. Dat geldt zowel waar het gaat om risico-beleggingen in de vorm van venture capital als bij nieuwe beursnoteringen.

Risico-afwegingen zouden ook bij de Coolblue-beursgang een rol hebben gespeeld, aldus bronnen tegenover het Financieele Dagblad. Want door supply-chain problemen is het onduidelijk of Coolblue de komende Kerst wel nog zo hard zal groeien. Op de achtergrond speelt ongetwijfeld ook toegenomen concurrentie zoals van Amazon.com mee.

Verwachte waarderingen

Bij twijfel haken investeerders – zeker dus aan deze kant van de oceaan – snel af. Dat is des te meer zo in de huidige marktomstandigheden – waar veel geld beschikbaar is en verwachte waarderingen sowieso hoog zijn.

Hoe, tenslotte, treft dat eerder techfondsen dan andere bedrijven? In geen sector gaan de veranderingen zo snel als in de techsector – en dat is al helemaal zo sinds de COVID-19 pandemie. Softwarebedrijven bijvoorbeeld disrupten (ontwrichten) zoals het dan nu heet, bedrijven in andere sectoren, maar ook in de eigen sector. Hoge groei is aantrekkelijk, maar investeerders – in welke vorm dan ook – vragen zich wel af: Kan dit blijven voortduren? Bij aarzeling zijn ze snel weg. Samen met de verhoopte dream exit.

Zo’n dream exit is in grote mate dan ook een oefening in het wegnemen van risico’s voor de investeerders. Lees er hier meer over.