In de nieuwste aflevering van de podcast Tech M&A Insider, gaat het over het belang van een M&A advocaat bij het verkopen van jouw techbedrijf. Martijn van der Hoeden gaat in gesprek met Matthijs van den Broek van Rutgers & Posch Advocaten. Matthijs is expert op het gebied van de juridische aspecten van tech M&A en weet dus precies waar je op moet letten.

Een goede klik tussen ondernemer en advocaat

Een van de belangrijkste aspecten is het cruciale belang van het opbouwen van vertrouwen tussen de ondernemer en de advocaat. Een goede samenwerking kan namelijk hét verschil maken in het succes van het verkoopproces. 

Van den Broek: “Ga in ieder geval in gesprek met minimaal twee advocaten. Voel aan of er een klik is. Een wederzijdse klik maakt het proces vaak een stuk prettiger en efficiënter. Er is vertrouwen en dat helpt iedereen”.

Een goede klik zorgt er volgens Van den Broek ook voor dat iedereen open en eerlijk kan zijn.

Ook als de emotie hoog oploopt (wat nog weleens kan gebeuren tijdens een deal), begrijp je elkaar en hou je elkaar scherp.

Empathie is ook een belangrijke factor “De verkoop van een bedrijf kan een rollercoaster zijn met soms harde onderhandelingen. Daarom is het belangrijk om oog te houden voor het menselijke aspect”.

Volgens Van den Broek zorgt een goede M&A advocaat ervoor dat hoofd- en bijzaken worden gescheiden zodat je altijd de focus houdt op het juiste.

Aandachtspunt bij deals: Intellectueel Eigendom

Van den Broek deelt ook waardevolle inzichten over het zorgvuldig vastleggen van Intellectueel Eigendom (IE). Eigen IE is cruciaal is voor de waarde van techbedrijven. Potentiële kopers van een techbedrijf hebben interesse in de klanten, het team, soms het merk maar natuurlijk ook de achterliggende code van de software.

Een veelgemaakte fout volgens Van den Broek: “Er worden vaak ZZP-ers ingehuurd om te helpen bij het programmeren. Maar wat zijn de afspraken over het Intellectueel Eigendom? Wie bezit de code nou eigenlijk echt? Dat soort dingen wil je vooraf absoluut vastleggen. Het is vaak erg onhandig en onwenselijk om dit soort belangrijke zaken tijdens een onderhandeling nog te moeten regelen”.

M&A filmtip

De legal tak van M&A is misschien niet het eerste waar je aan denkt bij een leuke film, maar het kan toch echt. De nieuwe film the Burial gaat over een kleine begrafenisondernemer die een deal maakt (handshake deal) met een grote concurrent. Dat kan natuurlijk nooit goed gaan. Maar wie trekt er aan het langste eind?

Meer inzichten van Martijn en Matthijs én het allerlaatste Nederlandse technieuws hoor je in de nieuwste aflevering van Tech M&A Insider.

Luister de aflevering:

Wil je weten wat jouw bedrijf waard is? Of eens kijken of je klaar bent voor een mogelijke exit? Doe dan de Quickscan.

Wil jij weten hoe goed jouw bedrijf op orde is? Doe de No Monkey Business QuickScan!