Wie aan Jan Baan denkt, denkt natuurlijk meteen aan Baan Company, het softwarebedrijf dat naam maakte met het introduceren van het ERP-systeem in de jaren ‘90 en wereldberoemd werd na het sluiten van de 20-miljoen-gulden-deal met Boeing. Het bedrijf versloeg concurrenten als SAP, Oracle en Peopleshift met innovatieve technologieën, veroverde zijn plek op de Amsterdamse beurs en later zelfs bij het Amerikaanse Nasdaq. 

De jaren ‘90 waren zijn hoogtijdagen: Jan Baan zette samen met zijn broer Paul miljoenen om, puur om de waarde die zij leverden: hun geniale oplossing. ‘Visie? Dat is bullshit’ verklaart Baan. Volgens hem gaat het om fouten maken en je daarvan leren. Iedereen droomt van succes en veel geld verdienen, vooral zo snel mogelijk. ‘Er zijn alleen maar weinigen die het lukt.’ 

Baan Company werd in korte tijd miljoenen waard. Het werd Jan duidelijk dat zij met hun product een enorme kans hadden de wereld te veroveren, maar op dat moment te klein waren om dat aan te kunnen. Ze accepteerden in zee te gaan met de Amerikaanse venture capitalist General Atlantic Partners (GAP). 

In 2000 werd het softwarebedrijf officieel verkocht en startte Jan Baan -nadat hij geïnvesteerd had in tientallen andere bedrijven- een nieuw bedrijf: Cordys. Het bedrijf behaalde om allerlei redenen helaas niet het succes dat Baan verwachtte. 

Jan Baan, topondernemer in hart en nieren. De man die in korte tijd de wereld veroverde en ervaringsdeskundige is op het gebied van het verkopen van bedrijven. Wat kunnen we van hem leren? Ronnie Overgoor van 7DTV ging met hem in gesprek in de serie Dream-Exits.

Wil jij nu jouw tech-bedrijf verkopen? Laat je inspireren door deze 5 adviezen van Jan Baan

#1 Verkoop op de omzet: de beste partner is je klant. Of je moet zorgen dat iemand meer meebrengt dan geld, bijvoorbeeld reputatie of groeimogelijkheden.’

Wat is jouw reden een exit te willen maken? Waarom wil je jouw bedrijf verkopen? Is het vanuit financieel oogpunt of spelen zaken als groei en reputatie een rol? 

#2 ‘Pas op dat je niet te snel een angel-investor krijgt en je hele bedrijf weggooit. Uiteindelijk zie je namelijk dat heel veel bedrijven wel een beetje groei hebben, maar overblijven met 50% market cap.’ 

Jouw bedrijf is jouw ‘kindje’. Een bedrijf verkopen is een emotioneel proces en het laatste wat je wilt is dat een investeerder er andere intenties mee heeft dan jij. Vaak hebben zij hoge verwachtingen van hun investering, zoals snelle groei, grotere omzet en winst binnen enkele jaren. 

#3 ‘Het grootste verwijt dat ik mezelf maak is dat mijn droom in customer value, toch onbewust is overgegaan in shareholders value.’

Oftewel: zorg dat je klant op de eerste plaats blijft staan. 

#4 ‘Delay, delay, delay. Verkoop pas op het moment dat je het nodig hebt voor je extra expansie.’

… Need we say more? 

#5 Voor degene die nu wil verkopen: spaar een beetje, eet een pizza, ga niet te snel naar de venture capital. Het zijn een soort ratten. Wees voorzichtig, zorg dat je in de drivers seat zit.’

Met andere woorden: Loop niet te hard van stapel als je jouw tech-bedrijf wilt verkopen. Zodra je er klaar voor bent: zorg dat je de leiding behoudt in het verkoopproces. Het gaat om jouw bedrijf, jij bepaalt waar het heen gaat. 

Denk jij erover jouw tech-bedrijf te verkopen? Doe dan nu de NMB Quickscan©. 

De NMB QuickScan© is een handige tool die je snel inzicht geeft in de huidige toestand van je bedrijf. Waar sta je op dit moment? Wat heb je op orde en wat kan er beter? Met deze inzichten bereid jij je voor op jouw dream-exit.