Ga voor een Dream Exit

Eén van jouw grootste aandachtspunten is HR. Er zijn namelijk voor jouw bedrijf meer dan voldoende klanten en meer dan voldoende opdrachten.

Maar heb je als ondernemer ook genoeg mensen en de juiste mensen om het werk te kunnen tackelen?

Ook een belangrijke trend is dat jouw klanten steeds meer controle eisen over het proces. Ze willen weten waar ze aan toe zijn. (En dat is begrijpelijk. Want nog steeds lopen projecten vaak uit en worden ze niet binnen budget opgeleverd.)

Zó waardeer je een IT- en consultancy-services-bedrijf

 1. Het vasthouden van personeel
  We zeiden het hierboven al: vasthouden van personeel is key. Het zijn jouw werknemers die uiteindelijk zorgen voor omzet en tevreden klanten.
 2. Productizing services
  Er is een manier voor consultancy-firma’s en IT-adviseurs om in ieder geval deels los te komen van het werken op projectbasis (en zo ook de grote afhankelijkheid van personeel).

Heb je zo’n bedrijf namelijk, dan beschik je over heel veel kennis. Die kennis is vaak in een template, sjabloon of zelfs portaal om te zetten. Als je jouw klanten een product aanbiedt waar ze zich op kunnen abonneren, heb je een schaalbaar product gecreëerd, met weerkerende omzetten. Zulke recurring revenue is een grote plus voor een bedrijfswaardering.

Hier kijkt een potentiële koper naar:

 1. Win jij the war on talent? Bedrijven die hun werknemers weten te binden, hebben meer groeipotentie.
 2. Hoe goed zijn je processen en projecties? Bedrijven die op tijd en binnen budget weten te leveren, zijn populair bij opdrachtgevers.
 3. Hiermee samen hangt: wat zijn jouw branding en identiteit? Wat voor leverancier ben jij? Dat bepaalt namelijk voor een belangrijk deel jouw afzetmarkt is (en dus ook hoe groot die is).
 4. Voor technologiebedrijven, en daarmee ook voor technologie-consultancies, geldt: keep it simple. Hoe eenvoudiger jouw dienstverlening of product, hoe beter dit is te managen (voor zowel klant als leverancier) en hoe groter de marktkansen.
 5. Wie kennis kan omzetten in een schaalbaar product, zorgt voor weerkerende omzetten. Die zijn een groot pluspunt voor de bedrijfswaardering.
 6. Een duidelijke focus is goed voor de kwaliteit van dienstverlening én in de strijd met concurrenten.

Je bedrijf écht klaar maken voor een Dream Exit? Maak een afspraak met No Monkey Business-directeur Martijn van der Hoeden.

Succesvolle exit Business Forensics

Business Forensics heeft het volledige 4-Step Exit Program doorlopen. Na een korte maar intense periode van reflectie en het doorvoeren van een aantal verbeteringen zijn we de markt opgegaan.

Lees hier meer over deze case