Martijn van der Hoeden (Founder)

“Groei bewijst dat jouw ideeën door velen worden omarmd. Dit heeft mij altijd gedreven.”

Op mijn achttiende programmeerde ik al geruime tijd. Mijn ambitie was om software te ontwikkelen om bedrijfsprocessen te stroomlijnen en te automatiseren. Toen mijn eerste klant met mijn software ging werken, wilde ik méér. Mijn bedrijf moest groeien. Bedrijfsgroei is niet eenvoudig. Tegenslagen en successen wisselen elkaar af. Waar het om gaat is dat je blijft geloven in jouw idee, concept en product.

“Bedrijfsgroei is geen doel op zich. Maar het is wel een bewijs van succes.”

Nadat ik mijn bedrijf Assistance Software autonoom had laten groeien tot een zeer succesvol softwarehuis (lees meer over de volledige geschiedenis) in Nederland en de Verenigde Staten, was het tijd om mijn internationale ambitie te verwezenlijken. Er waren twee opties: groeikapitaal ophalen via venture capital, of volledig verkopen aan een strategische koper. Maar om zo veel mogelijk waarde te creëren, moesten er wel een aantal dingen gebeuren. Ik ging denken vanuit het perspectief van de potentiële koper. Welke ingrediënten moesten aanwezig zijn als ik een bedrijf zou kopen? Ik nam onze missie, propositie, go-to-market strategie en delivery methodologie kritisch onder de loep om te komen tot de beste versie van ons bedrijf.

Groeidoelstelling voor 5 jaar

Ik maakte een businessplan en zette een groeidoelstelling neer voor de komende 5 jaar. Tegen de tijd dat ik mijn plan had geïmplementeerd, waren er ruim 18 maanden verstreken. Vervolgens ging ik de markt op voor het ophalen van groeikapitaal. Toen zich een strategische koper meldde met een sales-netwerk in 26 landen, was de keuze snel gemaakt. Ik verkocht Assistance Software in maart 2017 (bekijk het interview met ABN AMRO MeesPierson). Mijn aanpak had dus duidelijk gewerkt.

Behoefte aan spiegelen

In eerste instantie was het idee om even niets te doen, maar dat bleek niet te werken. Ondernemen zit blijkbaar in mijn DNA: ik moest weer aan de slag. Wat ik graag wilde, was andere ondernemers helpen en mijn rijke ervaring delen.

Tijdens mijn eigen ondernemerschap had ik adviezen van accountants gekregen en tijdens de verkoop waren we begeleid door een corporate finance firma. Maar het liefst had ik willen spiegelen met een collega-ondernemer die alles al had meegemaakt en die wist wat er op me af kwam. Dat had ik echt gemist.

Vanuit deze behoefte is No Monkey Business ontstaan. No Monkey Business richt zich op ondernemers die een volgende stap willen zetten in hun groeiambitie. Wij begeleiden en helpen hen, of het nu gaat om een groeidoelstelling, om het ophalen van groeikapitaal of om volledige verkoop. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk waarde creëert voordat je de markt op gaat om dat te realiseren. Daarvoor gebruiken wij het 4-Step Exit Program©, een methodologie die is ontstaan vanuit mijn eigen ervaring en die is geperfectioneerd door ons team. Bovendien beschikken wij over een groot netwerk van ‘black belt’ specialisten op diverse gebieden, en hebben we toegang tot potentiële investeerders en strategische kopers.

Spreekt dit verhaal je aan en wil je jouw groeidoelstelling verwezenlijken omdat jij het ook fantastisch vindt dat jouw ideeën, producten en/of diensten door velen worden omarmd, neem dan contact op voor een kennismakingsgesprek.

Hielke Lamsma

Corporate Finance Specialist

Guido Tijmensen

Digital Marketing Expert

Bouke te Pas

Creative