Seed Capital is de levensbron voor veel startups. Hieronder leggen we uit wat Seed Capital is, hoe je eraan komt en wat je ermee kunt. 

Definitie Seed Capital 

Seed Capital is het geld waarmee een startup de eerste bedrijfsactiviteiten financiert. Het is daarmee het eerste geld dat in een startup of jong bedrijf gestoken wordt.

Synoniemen van Seed Capital zijn Seed Money en Seed Funding.

Hoe krijg je Seed Capital? 

Er zijn verschillende manieren om aan Seed Capital te komen. Je kunt natuurlijk zelf een eerste investering doen. Maar meestal kom je verder met de hulp van believers, friends and family (BFF’s) en angel investors.

Crowdfunding is ook een populaire vorm om aan Seed Capital te komen. De overheid heeft ook fondsen voor Seed Money.

We hebben eerder geschreven over de financieringsfases van een startup. Hier lees je ook meer over de Seed Capital-fase.

Wanneer zit je in de Seed Capital-fase?

De Seed Capital-fase is in principe de startfase van een bedrijf. We spreken in twee gevallen van de Seed Capital-fase:

  • De onderneming heeft nog geen product of dienst en alleen een idee.
  • De onderneming heeft een prototype van het product of de service, maar nog geen echte omzet. 

Als je in aanmerking komt voor Seed Money, zit je nog in de Valley of Death

Wat kun je met Seed Capital?

Met Seed Capital financier je de eerste activiteiten, zoals het opstellen van een businessplan, het doen van marktonderzoek of het ontwikkelen van een prototype. 

Nadat je Seed Funding hebt gekregen, kun je je startup dus gaan ontwikkelen. De stap die volgt op Seed Capital is het aantrekken van durfkapitaal (of Venture Capital).

Tip: weet jij wat het inhoudt als een bedrijf de unicorn status heeft?

Verschil tussen Seed Capital en Venture Capital

Bij Seed Capital gaat het om lagere bedragen dan bij Venture Capital. Aan de andere kant is het risico voor investeerders van Seed Money hoger dan voor investeerders van Venture Capital. Dat komt doordat de startup bij Seed Capital nog in een heel vroege fase zit. De kans is daardoor groter dat de onderneming het niet gaat redden. 

Venture Capital (of durfkapitaal) komt aan bod in een latere fase, als het bedrijf net even wat groter is. De onderneming heeft dan al een grotere kans van slagen. 

Samenvatting Seed Capital

Seed Capital is het geld dat je nodig hebt om de eerste stappen te kunnen zetten met je startup. De vroege investeerders die Seed Money geven, lopen een hoog risico. Toch heeft ieder jong bedrijf dit eerste geld nodig. Het verkrijgen van Seed Capital is de eerste financieringsfase van startups.