Een stichting administratiekantoor (STAK) kan om verschillende redenen een goede keuze zijn voor je bedrijf. Hieronder vind je wat een STAK is en wat de voordelen en nadelen van een STAK zijn.

wat is STAK

Wat is een stichting administratiekantoor? 

Je richt een STAK op om je aandelen te beheren. Normaal (zonder STAK) gaat het zo: als je aandelen uitgeeft, krijgt de aandeelhouder niet alleen winstrecht, maar ook zeggenschapsrecht (stemrecht). 

Met een stichting administratiekantoor kun je het stemrecht van het winstrecht scheiden. Deze scheiding krijg je door de certificering van aandelen. Jij bent de overdragende aandeelhouder. Als het goed gaat met je onderneming, kun je de winst delen met je medewerkers door het uitreiken van certificaten. Je kunt aandelen alleen laten certificeren via een STAK.

Waarom zou je kiezen voor een STAK? 

Met een stichting administratiekantoor kunnen medewerkers meedelen in de winst van je bedrijf, zonder dat ze ook nog stemrecht krijgen in de algemene vergadering van aandeelhouders. Op die manier houd jij de controle over je bedrijf en kun je je medewerkers belonen. Zij delen mee in de winst, maar niet in het eigendom. 

Met een STAK kun je goede werknemers aan je organisatie binden. Zij voelen zich gewaardeerd als ze een deel van de winst krijgen. 

Verschil aandelen en certificaten

Het grootste verschil tussen aandelen en certificaten is dat bij de laatste het stemrecht en winstrecht van elkaar kunnen worden losgekoppeld. Bij aandelen kan dit niet.  

Nog een verschil: aandeelhouders zijn openbaar te vinden in onder andere KvK-registers, certificaathouders niet. Als je een certificaathouder bent, is je anonimiteit gewaarborgd. Alleen als je meer dan 25% van de certificaten hebt, word je in het UBO-register opgenomen. Dat is niet openbaar, trouwens: alleen overheden, financiële instellingen en de belastingdienst kunnen het UBO-register inzien. 

Let er wel op dat certificering van aandelen kan leiden tot een hogere aanslag van de belastingdienst. Als je een bv hebt, kun je ook stemrechtloze aandelen uitgeven. Dan hoef je geen STAK op te richten, en dat scheelt in de kosten.