Unicorns bestaan niet alleen in sprookjes, maar ook in het bedrijfsleven. Wij vertellen je wat de betekenis van unicorns is. En nee, we hebben het dus niet over een regenboogpaard met een hoorn op z’n voorhoofd. 

Definitie unicorn

Een unicorn in het bedrijfsleven is een private startup die meer dan 1 miljard dollar waard is.

De naam is bedacht door Aileen Lee. Zij schreef in haar artikel dat de kans dat een startup 1 miljard waard wordt net zo klein is als dat je een eenhoorn vindt. Het idee is dus dat zulke geslaagde startups even zeldzaam zijn als de mythische dieren. De naam unicorn is blijven plakken en de rest is geschiedenis. 

Bekende unicorns

Unicorns zijn vaak tech-startups die iets heel innovatiefs bedacht hebben. Voorbeelden van (voormalige) unicorns zijn Uber, SpaceX, Deliveroo, WhatsApp en Reddit.

Veel bekende unicorns hebben al een dream exit gerealiseerd. Vaak worden ze overgenomen of gaan ze de beurs op. Dan zijn ze geen unicorn meer, omdat ze dan geen private onderneming meer zijn. 

Disruptieve technologie

Een kenmerk van veel unicorns is dat ze snel groeien omdat ze een disruptieve technologie introduceren: via hun dienst worden huidige grootmachten omzeild. Vaak zijn de startups dan ook nog goedkoper of gebruiksvriendelijker dan de gevestigde orde. 

Er zijn ook private startups die zelfs meer dan 10 miljard dollar waard zijn. Die worden ook wel decacorns genoemd. Het zal je niet verrassen dat ze nog minder vaak voorkomen dan unicorns.

De toekomst van unicorns

De meningen zijn verdeeld over de term unicorn. Ze zijn lang niet meer zo zeldzaam als 10 of zelfs 5 jaar geleden. Sommigen vinden daarom dat de term eigenlijk de lading niet meer dekt. 

Kijk maar eens naar deze tijdlijn. Tot aan 2013 waren unicorns inderdaad nog heel zeldzaam. Maar vanaf 2014 explodeert het aantal private startups dat meer dan 1 miljard dollar waard is. 

Deze infographic is wat gedateerd, maar ik kan je verzekeren dat de stijging niet minder geworden is. De laatste jaren is vooral het aantal Chinese unicorns flink toegenomen. 

Op zich dus niet vreemd dat analisten vinden dat unicorn de lading niet meer dekt.

Maar aan de andere kant: van alle startups die ontstaan, is het percentage dat de magische grens van 1 miljard bereikt alsnog minimaal. Dus wat dat betreft vinden wij dat unicorns hun mythische status nog wel waarmaken.