Venture capital (of VC) is datgene wat bijna iedere beginnende ondernemer nodig heeft. Maar wat is het precies? Waarom nemen investeerders überhaupt dit risico? En wie zijn nou die venture capitalists? 

betekenis venture capital

Betekenis venture capital

De Nederlandse naam voor venture capital is durfkapitaal. Het wordt ook wel Tante Agaath-lening genoemd. Venture capital is geld dat investeerders in een beginnend bedrijf (vaak een startup) steken.

Banken en grote investeerders zijn huiverig om geld te stoppen in een beginnende onderneming. Daarom is durfkapitaal een belangrijke manier om geld op te halen als je startend ondernemer bent, vooral in de startup-scene.

Waarom zou je venture capital investeren?

Investeerders van venture capital noemen we ook wel venture capitalists, of durfkapitalisten. Zij hebben vertrouwen in de toekomst van het nieuwe bedrijf. Door er geld in te steken, bieden ze de startup de kans om te groeien. Omdat het een beginnende onderneming is, zit hier wel een flink risico aan. 

Voor het nemen van dit risico krijgen venture capitalists natuurlijk wel wat terug. Als het bedrijf slaagt, is het rendement hoog en ontvangen ze een veelvoud van hun initiële investering. 

Venture capitalists investeren namelijk vooral in bedrijven met een bijzonder hoog groeipotentieel. Dus als ze raak schieten, schieten ze ook echt vol in de roos. 

Wie investeert venture capital? 

Allereerst: het soort VC dat je kunt krijgen hangt af van de fase waarin je bedrijf zit. In de beginfase heb je nog geen noemenswaardige omzet: dan moet je het echt hebben van business angels

Business angels zijn ondernemers of oud-ondernemers die startende ondernemers willen helpen met hun geld en kennis. Hun investering ligt onder het miljoen, gemiddeld in 2017 zo’n 25.000 euro. Hun geld is belangrijk, maar vooral hun kennis en netwerk zijn van onschatbare waarde. 

Hoe groter je bedrijf wordt, hoe meer je kunt vragen van durfkapitalisten. Je groeit van private venture capitalists naar professionele, bedrijfsmatige durfinvesteerders. Op dat moment kun je wel tientallen miljoenen ophalen.

Hieronder zie je een infographic met het landschap van venture capitalists in Nederland, van de beginfase (crowdfunding) tot de laatste financieringsrondes (strategic VC’s).

Tech venture capital infographic