In principe wil elk bedrijf groeien. En terwijl groei op meerdere manieren kan worden gerealiseerd, is er altijd één ding dat hieraan ten grondslag moet liggen: een solide strategie.

Met name een go-to-market strategie. Wat voor strategie is dit precies? En waaruit is het opgebouwd?

Definitie van go-to-market

Een go-to-market (strategie) is eigenlijk een tactisch plan, toegespitst op een specifiek product of service. Het mag breder; je kunt het bijvoorbeeld ook inzetten om je merk of bedrijf nieuw leven in te blazen. Het grote verschil met een marketingstrategie is dat een go-to-market strategie voor de kortere termijn bedoeld is. 

wat is go to market infographic

Het doel van een go-to-market strategie

Het doel van een go-to-market strategy blijft niet per se beperkt tot hoe je een nieuw product gaat vermarkten. Werk ook uit waarom je het doet en, minstens zo belangrijk, wie je probeert te bereiken. Een go-to-market strategie geeft dus richting aan je plan van aanpak.

Zo werk je een go-to-market strategie uit

Bepaal de doelgroep. Voor wie is je product bedoeld? Ga je op zoek naar nieuwe klanten of zijn bestaande klanten misschien ook geïnteresseerd in dit product of deze service? 

Bepaal de koper. Los van de doelgroep voor wie het product is bedoeld of wie het gaat gebruiken, is het goed om duidelijk te hebben wie het gaat kopen. Met andere woorden: wie betaalt? Is het de IT-manager of juist de marketingmanager? Weet wie je moet overtuigen!

Bepaal de waardepropositie. Over overtuigen gesproken, wat heeft je doelgroep aan het product? Welk voordeel geeft het ze? Als je dit goed in kaart hebt gebracht, wordt het verkopen al een stuk makkelijker.

Bepaal de prijsstrategie. Hoeveel vraag je voor het product? Je wil een goede prijs vragen om winstgevend te zijn, maar neem ook mee dat je prijs een signaal afgeeft. Wil je overkomen als premium of liever onder de concurrentie duiken? Beide zijn oké, als je er maar goed over nadenkt.

Beschrijf de marketing en promotie. Hoe ga je het product distribueren? En via welke kanalen ga je het promoten? Neem je doelgroep onder de loep en achterhaal wat ze drijft en waar ze zich bevinden. Op basis hiervan weet jij niet alleen hoe je ze moet aanspreken, maar vooral ook via welke kanalen je dat moet doen.