Een Management Buy In (MBI) is een van de manieren waarop je een bedrijf kunt overnemen. Hieronder vertellen we wat een Management Buy In is, hoe het precies werkt, en wat het verschil is tussen een MBI en een Management Buy Out (MBO).

Wat is Management Buy In?

Definitie Management Buy In 

Bij Management Buy In neemt een externe manager of extern managementteam een bedrijf over. De koper is niet eerder betrokken geweest bij het bedrijf. De nieuwe eigenaren nemen vervolgens zelf de leiding over de onderneming. Dit betekent dat managers van buiten het huidige management vervangen.

Hoe werkt een Management Buy In?

Bij een MBI kan de koper ervoor kiezen om de aandelen in één keer te kopen. Maar het gebeurt ook dat de aandelen stap voor stap worden verkocht aan de nieuwe eigenaar. Zo hoeft het oude managementteam niet in één keer weg, en hoeft de nieuwe eigenaar niet in één keer al het geld op tafel te leggen.

De nieuwe eigenaar wordt meestal ondersteund door externe financiers. Of dit nodig is, hangt af van de waarde van het bedrijf. Bij een MBI wordt in principe een due-diligence-onderzoek uitgevoerd. Er wordt dan gekeken naar de financiële en juridische kanten van het bedrijf. Zo weet de koper zeker dat hij of zij niet voor verrassingen komt te staan. 

Verschil Management Buy In en Management Buy Out

De termen lijken op elkaar, maar een MBI en een MBO zijn wezenlijk verschillend. Bij een MBI koopt een nieuwe, externe manager het bedrijf. In het geval van een MBO wil (een lid van) het zittend management het bedrijf overnemen. 

Een MBI komt van buiten de onderneming, een MBO komt van binnen de onderneming. Het zijn allebei vormen van bedrijfsovername waarbij management de aankoop doet, en niet bijvoorbeeld een ander bedrijf. 

We hebben ook over een MBO geschreven, dus kijk voor een uitgebreide uitleg van Management Buy Out hier.