Een Management Buy Out (MBO) is een manier om binnen een bedrijf te veranderen van eigenaar. Hieronder vertellen we wat een Management Buy Out precies is, waarom je een MBO zou doen en wat het verschil is tussen een Management Buy Out en een Management Buy In (MBI).

Wat is een mbo

Betekenis Management Buy Out

Bij een Management Buy Out wordt een bedrijf geheel of gedeeltelijk overgenomen door het huidige management. Dit kan één manager zijn, maar ook het hele managementteam. 

Redenen voor een Management Buy Out 

Een Management Buy Out komt vaak voor als de huidige eigenaar exit wil maken, maar er niet in slaagt om een plaatsvervanger te vinden. Bijvoorbeeld als opvolging vanuit de familie toch niet mogelijk is. 

Een bedrijf kan ook kiezen voor een MBO om een tak af te stoten die niet tot de core business behoort. Met een MBO hoeft het bedrijf niet aan een externe partij te worden verkocht.

Hoe werkt een Management Buy Out? 

Een MBO is een goede exitstrategie. Vooral als de eigenaar eruit wil stappen, maar er geen opvolger beschikbaar is. De kopers hebben vaak zelf niet genoeg middelen voor de hele investering. Maar als het toekomstplaatje van het bedrijf er goed uitziet, zijn banken en investeerders vaak bereid om te helpen met de bedrijfsfinanciering.

Omdat de koper intern is, kent hij of zij het bedrijf al goed. Dat is een voordeel. Een nadeel van een MBO is dat een goede manager niet per se een goede ondernemer is. Maar met een goede voorbereiding hoeft dit geen probleem te zijn.

Een voordeel van de MBO is dat beide partijen elkaar al goed kennen. Juist daarom is het goed om een externe adviseur in te schakelen. Dan loop je minder het risico dat de persoonlijke band verzuurt door onenigheden of onderhandelingen.

Verschil Management Buy Out en Management Buy In

Een MBO wordt door het zittende management gedaan. Bij een MBI is dat precies andersom, en koopt een externe manager of een extern management een bedrijf. De koper vormt dan ook het nieuwe management. Een MBO is dus intern, een MBI extern. 

We leggen je ook graag uit wat een Management Buy In precies is.