Beleggen is een business die je moet begrijpen – als investeerder, maar ook als bedrijfseigenaar. Stel: je hebt aandelen. Wanneer verkoop je die? Moet je ze überhaupt wel verkopen? Als eigenaar van een bedrijf moet je weten welke invloed aandeelhouders kunnen hebben.

En: welke rol spelen aandelen in een exitstrategie

wat zijn aandelen infographic

Wat zijn aandelen?

Laten we bij het begin beginnen. Als je aandelen koopt, heb je in principe een deel van een bedrijf. Wanneer het goed gaat met het bedrijf, krijg je vaak dividend uitgekeerd.

Vaak krijg je als aandeelhouder ook stemrecht – tenzij het bedrijf een stichting administratiekantoor heeft opgericht. Dan heb je alleen winstrecht en geen stemrecht.  

Waarom aandelen kopen en verkopen?

Er zijn meerdere redenen om aandelen te kopen en te verkopen, maar de meeste particuliere beleggers investeren in aandelen om hun vermogen te laten groeien. Anders gezegd: beleggingen in aandelen hebben tot doel een bepaald rendement te realiseren. 

Wanneer moet je aandelen verkopen? 

Verkoop je aandelen niet te vroeg. Het advies van beleggingskoning Warren Buffett is dan ook om je aandelen ‘forever’ te houden. Nou gaat dat natuurlijk niet altijd op, maar het is in ieder geval zo dat je ze niet te vroeg moet verkopen. 

De beste tip is om niet naar je emotie te handelen. Vooral angst is een slechte raadgever in de wereld van aandelen. Je moet naar de lange termijn kijken, niet naar de korte termijn.

Stijgt of daalt een aandeel? Prima. Maar de koers van een aandeel is geen directe reden om te verkopen. Als je het aandeel vasthoudt, staat de koers volgend jaar misschien wel tien keer hoger. Vaak ligt het juiste moment om te verkopen verder in de toekomst dan je denkt.

Aandelen in je bedrijf

Aandelen spelen ook een rol als je een bedrijf bezit. Als je aandelen van je bedrijf verkoopt, krijg je te maken met aandeelhouders. Zij hebben in principe winstrecht en stemrecht. Een bedrijfsovername vindt vaak plaats door de verkoop van aandelen. 

Koopt een partij de meerderheid van de aandelen? Dan is deze partij de eigenaar. Meestal is een overname op deze manier goedgekeurd door de Raad van Bestuur.

Dan spreken we van een vriendelijke overname. Een partij kan ook de meerderheid van de aandelen opkopen zonder goedkeuring van het management. Dat is een vijandige overname. 

Aandelen en exitstrategie 

De verkoop van aandelen kan onderdeel van een goede exitstrategie zijn. Je moet dan een betrouwbare koper vinden voor meer dan 50% van je aandelen. Dit kan een interne partij of een externe partij zijn. 

Als voorbeeld noemen we twee manieren om je bedrijf te verkopen: de Management Buy In (MBI) en de Management Buy Out (MBO). Bij een MBI koopt een externe manager het bedrijf. In het geval van een MBO neemt (een lid van) het zittend management het bedrijf over. Een MBO en een MBI verlopen allebei via de verkoop van aandelen.